Webmaster-info
Mail to Webmaster
Aalborg
Aalborg er Danmarks fjerde største by og tredie største kommune. Den er blevet besøgt 5-10 gange med uregelmæssige mellemrum gennem næsten en menneskealder. Seneste besøg i juli 2009 var enestående. Ganske simpelt fordi det var første gang, at denne signatur selv havde valgt tid og sted. Samtlige andre gange har været betinget af enten tjenstlige eller private rejser, hvor jeg ikke havde hovedrollen.
Fra luften følger flyet “Klisterkanalen” eller mere korrekt Limfjorden, indtil landingen foregår i den forholdsvis moderne - Danmarks tredie største - Aalborg lufthavn, ca. 6 km. nnv. for bykernen.

Hvad der er interessant at se beror bl.a. på elementer af interesserer, timeforbrug, lommepenge-budget, kondition, mobilitet og vejr-forhold. Den venlige/tålmodige læser skal naturligvis spares for en detaljeret rejseoplevelse, blot skal nævnes nogle interessante spots, såfremt ha/un runder DK-9000 og omegn og kunne få lyst til at se mere end det lokale torv og bodega .

Kultur

Tre lokationer er afgjort et besøg værd. Nordkraft er langt fra på plads endnu som et samlende kultur- og kraftcenter med forskelligartede tilbud i den gamle energihal ved havnefronten. I løbet af 2010 bliver det en perle for nordjyderne og tilrejsende. Ikke langt fra ved havnefronten ligger det spritnye Utzon Center. Et kultur- og videnscenter med den nu afdøde Aalborgensisk-fødte verdensberømte arkitekt Jørn Utzon som det naturlige omdrejningspunkt (illustr.). Mere end 700 kvm. haller med flytbare vægge danner en fremragende udstilllingsplatform. Skulle sulten melde sig, giver restauranten et enestående vue over byens havnefront og Limfjorden. Frem til 13.sept. 2009 udstillede forøvrigt hans datter Lin Utzon “Cosmic Dance” i dele af museet. Bygningen er reelt også en nydelse såvel dag som belyst om aften/nat.

Endelig er Nordjyllands Kunstmuseum tæt ved Aalborg-tårnet også et must. Næsten uanset udstillingens substans er bygningen og dens lysindfald noget ganske særligt.

Om Jens Bangs Stenhus, Aalborghus Slot, Aalborg Kloster og Budolfi Kirke (DKs mindste domkirke) samt Hovedbiblioteket (tilknytning til komm.adm. i østlige del af centrum) skal beses, bør være selektivt. Det samme kan siges om Aalborg Zoo, der på det seneste har fået en “revival” takket være en lille nyfødt isbjørne-unge. Samme han-isbjørneunge i de “dyrebare” omgivelser er døbt Milak. Han var ikke særlig selskabelig og trængte til en omgang skånevask med et let drys af Biotex ved blogejerens besøg hos den “hvide bamse”.

Diverse

At der findes andet end små nuttede hvide bamser, fornemmes i Aalborgs natteliv. Den verdensberømte Jomfru Ane Gade samt diverse stripbarer stimulerer også på forskellig vis, ihvertfald på omsætnings-hastigheden. Helt så meget hastighed er der ikke over den søde lille Egholm-færge, der på ca. 5 min. bringer øboere fra den 6 km2 store Egholm i det vestlige område af byen over til Aalborg. På vejen indtil centrum kan fornemmes (og evt. besøges) Aalborg Søfart og Marinemuseum og/eller Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum. De heste (og spille-)glade kan fornøje sig i samme område lidt sydligere, hvor Trav- og Galopbanen ligger i grønne omgivelser.


Energi Nord arena (kap. 16.000 tilsk.) hører ikke til de mest berømte og er kun interessant, såfremt sportsklubben AAB er det samme. Gigantium i det sydøstlige hjørne af byen samt Aalborg Kongres & Kultur Center i centrum vil typisk have en tematisk interesse. Det samme gælder naturligvis Aalborg Storcenter i byens sydvestlige hjørne, hvor især magnetstriben på Dankortet vil fornøje sig .

Natur

Såvel de grønne arealer omkring Østerådalen (sydlig del) samt Mølleparken (ved Zoo) samt Lindholm Fjordpark (Nørresundby) pynter meget i bybilledet. Det samme gør bebyggelserne omkring Limfjorden på begge sider. Byområderne såvel nord som syd tæt ved Limfjordsbroen har givet havnefronterne en arkitektonisk injektion, der langt fra er færdig ( ex. Nordkraft osv.).

Sejlture med M/S Kysten enten i inderhavnen eller til hhv. Nibe eller Hals er, såfremt vejret og tiden tillader det, absolut en god idé. Det samme er et besøg på den gamle statsisbryder Elbjørn, der ligger fastforankret ved kajen tæt på centrum. Blogejeren havde en fin oplevelse af såvel god mad og vin samt service, medens solen belyste Limfjorden og hans bord på dækket fra en næsten skyfri himmel og store og små skibe passerede forbi i variable tempi, medens den gamle Limfjordsbro med schedulerede mellemrum lukkede sine to gamle porte op.

Konklusion

Om man(d) kan lide en by eller byområde, afhænger af flere forhold. Et mix af oplevelser, personlige indtryk og ikke mindst personlige relationer bager tilsammen en mindernes kage med kraftig smag af refleksivitet.

“Sæt dit finger-aftryk på rejsen”, som SAS nu biometrisk har indført på CPH-Aalborg m.fl. Heri ligger meget af sandheden om en vellykket rejse.

Nordjyderne kan være ret stolte af deres “storby” og den er langt fra færdig-udviklet endnu.

Region Nordjylland
Aalborg kommune
Turist i Aalborg
Aalborg in English - Sure, there are much to see in the fourth largest city and third largest municipality in Denmark. Do check the link below for more specific informations:
Tourist in Aalborg
Utzon Center
Aalborg Lufthavn
Egholm
Weblog - Aalborg
Aalborg Universitet
Aalborg sghs. - hospital
Nordjyllands Kunstmuseum
Nordkraft museum
Nordjyske.dk